torstai 28. joulukuuta 2017

21 kysymystä ja vastausta

Jonnan blogista löytyi jälleen kiva postaus, jonka tietysti kopioin ja tässä mitä tuli mieleen tällä kertaa.

Kuvat randomsatoa syksyn Puolan reissulta.

1. Mitkä kirjat hyllyssäsi huutavat luetuksi tulemista?
Minulla on varastoituna noin 40 muuttolaatikollista kirjoja isäni jäämistöstä. Joukossa on paljon maailmankirjallisuuden klassikoita, erityisesti venäläistä ja saksalaista kaunokirjallisuutta, mutta paljon filosofiaa, historiaa ja maailmanpolitiikkaa käsittelevää tietokirjallisuutta. Niistä löytyy paljon helmiä, mutta toistaiseksi ei ole ollut aikaa niihin tarttua. Pitää varmaan odottaa eläkeikää ja isompaa taloa.

2. Oletko tapojesi orja?
Olen aiemmin ollut aivan neuroottisella tasolla tapojeni orja, mikä ei tietenkään ole hyväksi. Nykyisin pystyn olemaan toisinaan myös spontaani, mutta yleensä toimin aika kaavamaisesti arjessa: asiat tehdään tietyllä tavalla ja tietyllä aikataululla.

3. Pidätkö siitä, että ihmiset puhuvat suoraan vai kaunistellen?
Riippuu asiasta. Yleensä suoruus ja avoimuus ovat hyviä asioita, mutta toisaalta jotkut ihmiset eivät välttämättä osaa olla rakentavalla tavalla suoria, vaan töräyttelijöitä ja norsu lasikaapissa –tyyppejä. Varman päälle valiten sanon tässä kohtaa, että sellainen kohtuullinen kaunistelu on parempi kuin tökerö suoruus.


4. Missä asennossa nukut?
Menen nukkumaan yleensä oikealla kyljelle. Selällään nukkumista kammoan, koska pelkään jostain täysin irrationaalisesta syystä, että hengitystiet menevät tukkoon selällään nukkuessa ja tukehdun kuoliaaksi. Toisinaan aamulla herätessäni huomaankin, että kappas sitä ollaan seljällään ja ihan hengissä!

5. Onko sinulla tunnuslausetta?
Tunnuslauseet ovat varmasti vuosien ja vuosikymmenien aikana vaihtuneet, enkä tiedä onko ne mitään varsinaisia tunnuslauseita, paremminkin ehkä hokemia. Yksi paljon viljelemäni on ”sitä saa, mitä tilaa” on aika ärsyttävä, mutta kiteyttää aika hyvin syyn ja seurauksen –lain.

6. Nimeä asia, joka ärsyttää sinua eniten?
Tällä hetkellä eniten ärsyttää yleinen piittaamattomuus omasta ympäristöstä ja kanssaihmisistä. Esimerkiksi töherrykset, roskaaminen, paikkojen rikkominen ja muu ilkivalta ovat ärsyttävyyden lisäksi myös surullista ja ahdistavaa. Tähän liittyen myös kaikenlainen veronkierto ja yhteiskunnalta varastaminen on huolestuttavaa. Tämä on niin laaja teema, joten ei tämän enempää, mutta ärsyttää kyllä suunnattomasti.

7. Onko sinulla vanhoja kortteja tai kirjeitä?
En hirveästi ole säästänyt viime vuosina kortteja tai kirjeitä, mutta on minulla jossain jemmassa jotain kirjeenvaihtoa, kun vaan muistaisi mitä ne ovat ja mihin jemmaan ne on tullut säilöttyä. Ainakin joulukortteja ja onnittelukortteja on jonkin verran, sekä lasten tekemiä äitienpäiväkortteja ja vastaavia aarteita.

8. Pahe, josta nautit liikaa luopuaksesi siitä?
Riippuu siitä miten pahe määritellään. Olen jättänyt kauan sitten sellaisen paheen kuten alkoholi. Enkä tiedä mistä paheesta ylipäänsä nauttisin… Vaikea kysymys. Jätän tämän auki.


9. Mitä sinun pitäisi tehdä enemmän?
Liikuntaa pitäisi harrastaa enemmän. Kyllä tässä iässä alkaa viimeistään huomata, että liikunta on välttämätön terveyden ylläpitäjä, kun alkaa ilmaantua iän mukanaan tuomia pikkukremppoja kroppaan. Olen lisännyt hyötyliikuntaa eli kävelen mahdollisimman paljon, enkä hyppää Helsingissä enää ratikkaan, vaan liikun kävellen niin paljon kuin se on mahdollista.

10. Mikä on paras uutinen, jonka olet saanut?
Kyllä se lähinnä lasten elämään liittyviä juttuja, kuten opiskelemaan pääseminen, ammattiin valmistuminen ja vakituisen työpaikan saaminen. Sellaiset asiat ovat tuntuneet todella sykähdyttäviltä.

11. Luotatko ihmisiin?
Aika heikosti. Liian moni läheinenkin ihminen on pettänyt luottamuksen ja puukottanut selkään, joten luotan syvällisemmällä tasolla vain muutamaan ihmiseen. Luotan tietysti erinäisiin ammatti-ihmisiin, kuten lääkäreihin ja poliiseihin, että he hoitavat hommansa.

12. Mitkä ovat lempielokuviasi?
Voe mahoton paikka, lempielokuvia on vaikka kuinka paljon. Aiemmin kolmen kärki oli Ranskalaisen luutnantin nainen (Meryl Streep –elokuva), Musta Orfeus (ranskalais-brasilialainen elokuva vuodelta 1959, jonka näin lapsena muutaman kerran ja se syöpyi mieleeni suunnilleen iäksi) ja Pojat (Mikko Niskasen elokuva). Nyt katson lempielokuvia lähinnä genren kautta ja lempielokuviani ovat lähinnä romanttiset komediat ja James Bond –tyyppiset vauhtielokuvat, joissa hyvä voittaa aina lopulta pahan.


13. Kun olit lapsi, miksi halusit tulla isona?
Jostain kumman syystä hammaslääkärin ammatti oli mielessä. Nyt en voisi kuvitellaakaan, että roplaisin ihmisten suita päivät pitkät.

14. Asuisitko mieluummin kaupungissa vai maaseudulla?
Asun mieluiten pikkukaupungissa, jossa on riittävästi palveluita, mutta vähemmän asukkaita ja paljon väljempää kuin esimerkiksi suur-Helsingin alueella. En suin surminkaan enää muuttaisi Helsingin keskustaan tai keskustan liepeille. Asuin siellä runsaan vuoden joitakin aikoja sitten, eikä kyllä ole mun paikka. Ahdistun ihmismassoista, kiireestä ja hälinästä.

15. Kuka elämässäsi on vaikuttanut sinuun eniten?
Kyllä se olen minä itse. Olen käynyt pitkän ja kivisen tien ja joutunut lähes aina pärjäämään yksin ja omillani ilman mitään tukiverkostoja tai läheisiä ihmisiä. Lisäksi olen myös käynyt monivuotisen itseni luotaamisen, jossa kävin pohjamutia myöten elämänkaareni kipupisteitä. Se, että on oppinut pärjäämään oman itsensä kanssa, on vaikuttanut eniten elämääni.

16. Mikä on lempivitsisi?
Olen hirveän huono kertomaan vitsejä, enkä koskaan muista mitään vitsejä kuin sen kiitävän hetken, kun nauru raikaa. Kun vitsi on kerrottu, unohdan sen tykkänään. Minulla ei siis ole lempivitsejä.

17. Mikä eläin olisit?
Rakastan koiria ja mieluiten olisin koira, jos pitää jokin eläin valita.


18. Jos saisit kokeilla mitä tahansa ammattia päivän, mitä kokeilisit?
Olisi ehkä mielenkiintoista olla ammattijulkkis yhden päivän. Sitten varmaan osaisi entistä paremmin arvostaa omaa rauhaa ja tuntemattomuutta.

19. Mitä huomaat ensimmäiseksi ihmisessä?
Kiinnitän ensimmäiseksi huomiota yleisvaikutelmaan eli miten hän kohtaa toisen ihmisen ja toiseksi kiinnittyy huomioon ulkoiseen olemukseen ja siinä lähinnä siisteyteen. Lisäksi yksi seikka on viime aikoina noussut tärkeäksi: kuunteleeko toinen ihminen loppuun mitä hänelle ollaan sanomassa vai alkaako paasata omaa asiaansa toisen puheen päälle. Kuuntelemisen taito on monesti tärkeämpi kuin puhua pälättäminen.

20. Millaisista lomista pidät?
Olen ehdottomasti kaupunkilomaihminen ja kaukomatkaihminen. Bucket list on pitkä. Haluaisin käydä uudestaan Lontoossa ihan ajan kanssa, sekä Reykjavikissa, Kööpenhaminassa ja Oslossa. Maista kiinnostavimpia olisivat Uusi-Seelanti ja Australia.

21. Lempinumero ja miksi?
Numero 19. Siihen liittyy monta hyvää muistoa.

12 kommenttia:

 1. Mulla on selällään nukkuessa ihan sama olo, en vaan pysty, mutta sitten muutaman kerran vuodessa herään selälteni. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kyljellään ja puolittain vatsallaan on luonnollisempi asento jollain tapaa. Selällään nukkuessa haittapuolena on myös joillakin yksilöillä kuorsaaminen, mutta onneksi en kuulu niihin;)

   Poista
 2. Joskus haikailen Helsingin menoon ja meininkiin, mutta itsekin asun mieluummin kohtuullisemman kokoisessa kaupungissa, jossa on rauhallisempaa. Helsingissä on tosi kiva käydä, mutta ehkä se kerrostaloasuminen ei tunnu enää itselle sopivalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyn Helsingin keskustassa töissä ja siinä on Helsinki-annosta ihan riittämiin ja ylikin. Yritän liikkua mahdollisimman rivakasti rautatieaseman ja työpaikan väliä, koska en hinkua olla siellä yhtään hetkeä enempää kuin on välttämätöntä. Harvoin jään Helsinkiin työpäivän jälkeen, siihen pitää olla jokin todella hyvä syy. Asun nykyisin omakotitalossa, mihin on pitänyt siihen totutella ja opetella;) Minulle kerrostalo on ollut normikoti, mutta ukkeli on aina asunut omakotitalossa, eikä voisi kuvitellakaan asuvansa minkäälaisessa muussa asunnossa, ei ainakaan kerrostalossa;)

   Poista
 3. Tää ol kiva postaus ja koirana voisi kyllä olla kiva olla, mutta olisikohan kissoilla kuitenkn laiskemman pulskeaa hih. Tuosta Helsingistä en osaa oikein sanoa, kun siellä tullut asuttua suurin osa elämästä, keskustassa siis, niin se on koti ja koen ihan sielunrauhaa kun pääsen sinne, koska pääsen kotiin. Mutta muuttaisinko enää takaisin, en tiedä. Täällä ihan tuppukylän rauhassa on aika hyvä.

  Ihanaa uutta vuotta Sari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia:) Koti on varmaankin siellä, missä sydän on, kuten sanonta kuuluu. Samoin jollain tapaa arvostuskysymys; aikuiset lapseni olivat aivan tyrmistyneitä, kun muutin ihan vapaasta tahdosta pois Helsingin keskustasta: siellähän on kaikki ja heti oot kaiken ytimessä, kun astut ovesta ulos;) Ei silti ollut mun juttu, koska se ei vaan tuntunut minusta sellaiselta "kaikelta", mitä itse haluan.
   Ihanaa uutta vuotta Tiia<3

   Poista
 4. Tosi kiva postaus! Mä tykkään lukea tällaisia kyselyjuttuja niin oppii tuntemaan bloggaajaa vähän eri tavalla, kiva päästä "kurkistelemaan" sinne ruudun toiselle puolelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari<3 Mäkin tykkään lukea muiden "paljastuksia". Niiden kautta oppii tuntemaan toista vähän muultakin kantilta kuin vain kosmejutuista yms.

   Poista
 5. Siis tämä on aivan ihanaa luettavaa. Siis 40 laatikollista kirjoja ja vau mitä aarteita!
  Olen sinun kanssasi samoilla linjoilla tuon liikunnan ja ihmisiin luottamisen suhteen.
  Itse tosin haaveilen kun joskus olisi niin paljon rahaa (mitä ei tuu ikinä olemaan), että saisi asunnon Helsingin keskustasta. Olen viime vuosien aikana rakastunut siihen hälinään ja haluaisin ainankin hetken asua ihan ytimessä.

  Ihanaa Uutta Vuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos S <3 Lapsuudenkotini oli varsinainen kirjasto;) Siskoilla on osa isän kirjoista. Omaa osuuttani en ole saanut esille tilan puutteen vuoksi. Ehkä joskus, koska kirjat on ainiota, mitä isältä jäi. En luovu niistä ikinä.
   Asuisin itse mieluiten kerrostalossa, mutta jossain vähän syrjemmällä kuin ihan kaupungin keskustassa. Nyt me asutaan pikkukaupungissa Uudellamaalla omakotitalossa. Ihan hyvä näin:)
   Ihanaa uutta vuotta sinullekin<3

   Poista

Kiitos palautteesta ja kommenteista!