maanantai 28. marraskuuta 2016

Neljä faktaa minusta - syvällisesti

Olen jojolaihduttaja hardcore. Laihduttaminen on ollut habitus- ja terveysmielessä aina agendallani, ja myös eräänlaisena hobbyna. Laihdutuskuurien ja sittemmin kaupallisten laihdutusmenetelmien parissa onkin vierähtänyt vuosikymmen jos toinenkin. Pitäähän sitä jotain elämän sisältöä olla. Vasta yli 50-vuotiaana opin, että kaikkia (varsinkaan) herkkuja mitä näkee ja juoksematta kiinni saa, ei ole velvollisuus mättää suuhunsa. Olen pikkuhiljaa pääsemässä myös irti päähäni tiukkaan jämähtäneestä ajatusvääristymästä, että kun rutistan vielä ne (melkein) viimeiset viisi kiloa (ja silleen itsekseen ja aivan huomaamatta menee enemmänkin ihan ilman mitään yrittämistä... ja, hah. You wish!), niin sitten olen ihanneminäni ja muutenkin kelvollinen ihminen. Nykyisin olen ihan ihanneminäni ja kelpaan itselleni. Mitä se nyt haittaa, jos jossain vähän jotain hytkyy? Ukkelin mielestä olen maailman upein. Ja se riittää.

Hei, siellähän on kakku!

Sadetta - vaihtelevaa -kaunista!
Siinäpä ne! 
Olin aiemmin kovastikin tuulella käyvä, kuten edellinen aviomieheni asian osuvasti  ilmaisi. Olen syvällä sisimmissäni ollut melko ailahteleva tunne-elämältäni varmaankin koko aikuisikäni. Olen kuin se vesilintu, joka lipuu tyynesti veden pinnalla, mutta pinnan alla on hirveä räpiköinti meneillään.  Nyt pystyn ottamaan elämän hieman rennommin. En koe elämää pelkästään taistelulajina, vaikka aivan liikaa se sitä vieläkin  on. Ikä ja valtaisa elämänkokemus ovat  vissiin tehneet tehtävänsä  ja suuri vaikuttaja on myös nykyinen aviomieheni, ukkelini, joka on ihan napakymppi. Itse rauhallisuus, turvallisuus ja hyväntahtoisuus.

Inhoan ruuanlaittoa ja leipomista, mutta tykkään siivoamisesta. Niin ja heti kärkeen, en ole tulossa teille siivoamaan. Turha luulo! Siivoan vain omaa huusholliani. Se ruoka siis: kun lapseni olivat pieniä ja vähän isompiakin, tein aina (melkein) kaikki ruuat itse ja leivoin kuin heikkopäinen, koska halusin antaa lapsilleni pullantuoksua ja lihapatojen porinaa, maukasta kotiruokaa ja lämpöisiä tuoksumuistoja. Juhlapyhinä, kuten jouluna ja pääsiäisenä, tein itse omin kätösin ja aivan yksin kaikki perinneruuat ja leipomukset  alusta loppuun.

Sain vuosien mittaan ihan yliannoksen ruuanlaitosta (onpa näpsäkkä ilmaus), enkä itse asiassa siitä puolesta hirveästi edes pitänyt, vaan tein sen lasteni hyväksi. Yli kymmeneen vuoteen ei ole ollut lapsia tai nuorisoa huushollissa, mitä nyt joku aviomies on käynyt kääntymässä elämässäni, niin en vaan ole viitsinyt vaivautua ruuanlaittoon kuin ani harvoin. En enää koe asiasta edes huonoa omaatuntoa, vaan jätän tyynesti tekemättä sellaiset asiat, joista en tykkää. Niin yksinkertaista se on.

Syön normiarjessa perin askeettisesti, vaikkei uskoisi (tuolla porkkanaraasteellako meinaat pärjätä?), enkä kaipaa mitään krumeluureja, enkä edes lämmintä ruokaa. Ukkeli laittaa itse itselleen sapuskat, eikä valita siitäkään. Joskus käymme ulkona syömässä ja silloin tietysti syön ihan ihmisten ruokaa, en sitä pupun ruokaa.

Aamiainen, lounas ja päivällinen.

Olen absolutisti. En käytä ollenkaan alkoholia: en siis juo viinaa! Olen aina vähän ihmetellyt käyttää -verbiä alkoholin juomisen yhteydessä. Mihin kaikkeen alkoholia sitten voi käyttää? Eikö sitä vaan juoda? Alkoholi on mielestäni ehkä suurin turhake mitä tässä maailmankaikkeudessa on. En ole aina ajatellut näin, mutta viime vuosina tämäkin ajatus on vaan vahvistunut. Minusta alkoholilla on vain huonoja seurauksia. Se aiheuttaa äärettömän paljon ongelmia, murhetta, sairauksia, väkivaltaa, ennenaikaista kuolemaa jne. Alkoholin juominen on taitolaji, jota suurin osa ihmiskunnasta ei osaa.

En ole kuitenkaan ihan nihilisti, enkä tuomitse ketään. Jokainen valitsee itse oman tiensä. En tuputa näkemyksiäni ja kerron mitä ajattelen, jos asia tulee esille.

Nykyisin ei onneksi tarvitse esittää juuri  mitään perusteluja raittiudelle. Suurin osa ihmisistä ymmärtää ja hyväksyy asian ja harvoin juomattomuutta paheksutaan tai edes ihmetellään. - Onpa outo tyyppi, kun ei käytä (!) alkoholia!


Mankelin läpi, kölin alta ja Siperian opettamana! Hellurei!


10 kommenttia:

 1. Just kun meinasin ehdottaa vaihtokauppoja, että tuun teille leipomaan, niin tule sä tänne meille siivoamaan. Vaihdantatalous. :D Itselleni alkoholia suurempi ongelma on tupakka, itse hengittelen naapureiden polttamaa syöpäkääryleen savua päivittäin keuhkoihini, kämppää ei voi tuulettaa ja lista on loputon, mitä tästä naapureiden tavasta on haittaa itselle. Alkoholin käytöllään eivät ole naapurit vielä häirinneet. :D Kieltäisin mokoman heti maailmasta, jos se olisi mahdollista. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tupakasta olen kanssasi täysin samaa mieltä. Pitäisi lailla kieltää sauhuttelu muualla kuin erämaassa;) Tai no, ehkä siellä on jotain arvokasta kasvustoa ja harvinaisia eläimiä, jotka kärsisivät kuitenkin. Kielletään röökin poltto saman tien aivan kaikkialla;)

   Poista
  2. Harmi, kun se uusi lakikin on sellainen, että voivat jatkaa tuprutteluaan, kun kaikkien pitäisi taloyhtiössä vastustaa, että sitä voi edes hakea. Eihän ne nyt omaa tupakoimistaan ala vastustamaan, joten se siitä. :D Asutaan ylimmässä kerroksessa niin kaikkien alakerroksien savut nousee aina meille, kaikki polttaa ympärillä ja ramppavat vuorotellen, kesällä ihan painajaista kun on perempi ilma niin poltellaan vielä 2-3 putkeen.

   Poista
  3. Parvekkeella tupruttelu on kyllä hävytöntä ja itsekästä. Sehän on selvä, että lemu leviää joka puolelle ja tunkeutuu kaikkiin asuntoihin. Ei tarvitse kuin yhdellä parvekkeella tuprutella, niin myrkkypilvi on kaikkien riesana. On kyllä sympatiat sun puolella täysin:) Miten paljon on näyttöä tupakan hengenvaarallisuudesta, niin silti paapotaan joittenkin "yksilönvapautta" muiden terveyden ja yleisen viihtyvyyden kustannuksella. Jos itsensä myrkyttäisivät, niin who cares, mutta kun siinä kituu sitten kaikki!

   Poista
 2. Oletpa kaunis <3

  Niin ja - miten onkin mahdollista, että voisin sanoa kaikki nämä samat asiat! Toki lapseni on vasta 3,5-vuotias, mutta kun olen jo vuosikymmenen tehnyt KAIKEN ruoan omin pikkukätösin, niin välillä kyllästyttää jo nyt niiiiin paljon! Voin niin kuvitella, että kunhan tiput on lennelleet pesästä, niin pesen käteni tästä duunista :D

  Huippupostaus, kaikissa pystyin huutamaan hep!! Ja klva muutenkin tutustua syvemmin! Näitä lisää ^___^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olipa mukava saada näin kivaa palautetta<3 Sinullakin on kivoja postauksia omasta elämästästä, kuten elämäsi työpaikat yms. Moniin asioihin voi samaistua ja aina sitä ilahtuu, kun huomaa, että muilla on samanlaisia ajatuksia ja kokemuksia. Mukava tutustua puolin ja toisin:)

   Ruuanlaitto on minusta kerta kaikkiaan tylsää touhua. En millään jaksaisi hifistellä erilaisten sörsseleiden parissa ja asua keittiössä. Minun ruokamakuni ja -valioni on todella suppea, että periaattessa syön samoja ruoka-aineita päivästä toiseen, enkä hirveästi ole kyllästynyt. Makeanhimo on paheeni, ja varsinkin jäätelöä voisin syödä todella paljon. Itsehillintää makeiden herkkujen osalta olen opetellut, tuota..., aika monta vuosikymmentä. Nyt menee jo melko hyvin;)

   Poista
 3. Olipas kiva oppia uusia asioita sinusta :) Mä tykkään leipoa ja siivota, mutta se ruoanlaittaminen..äää, olen onneksi viime aikoina ulkoistanut sen miehelleni ^_^

  Mä luulen muuten tuosta tupakoinnista, etteivät tupakoitsijat itse ymmärrä, millaisen hajuhaitan aiheuttavat. Musta vieno tupakansavu kaukaisuudesta on ok, mutta sellainen tymäkkä savupilvi..joo yök! Tai jos joku on polttanut juuri tupakan ja tulee sun viereen hönkimään :P Itsekin poltin vuosia sitten ja vaikka moni tupakoitsija sanoo, että jos lopettaisi niin ei moralisoisi muiden polttamista tai valittaisi tupakanhajusta..niin itse en kyllä siihen kastiin kuulu, tupakan tuoksu on 99 % ajasta ihan hirveää ja varsinkin kun hajuaisti on nykyään ihan viimeisen päälle hioutunut, joskus olen joutunut vaihtamaan bussissa tai junassa paikkaa, kun vieressä istuva on tuoksunut liikaa röökille :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen minäkin polttanut joskus aikoinani suuressa typeryydessäni ja ajatteelemattomuuttani. Tupakointi on ehkä suurimpia asioita mitä kadun elämässäni, mikä taas on varmaankin tehnyt minusta entistä suuremman tupakoinnin vastustajan. Tupakointiin liittyy niin paljon sekä terveydellisiä että moraalisia ulottuvuuksia. Tupakka on ihan yhtä paha juttu kuin huumeet, ainakin minusta. Se tuhoaa ihmisen.

   Poista
 4. Olipa kiva postaus ja ruuanlaitto ja leipominen, juu ei ole minunkaan juttu. Ihanaa viikonlopputa toivottelee ikuinen jojopalleroinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti ole ajattelut onpa onni, etten tykkään ruuanlaitosta ja leipomisesta. Sittenhän olisinkin varsinainen pullapalleroinen. Aina herkkujen keskellä;)

   Poista

Kiitos palautteesta ja kommenteista!